Tokkelen op Adventure Hill
Inleiding
Tokkelen is een leuke, spannende activiteit in de steengroeve op Adventure Hill.
Deze activiteit is altijd in combinatie met de klettersteig route daar naartoe, en wordt begeleid door 1 instructeur.
De instructeur instrueert, controleert en is de voorste persoon in de klettersteig om het proces van tokkel inbinden te begeleiden. De deelnemers worden onderaan de tokkel automatisch geremd door een zipstop.
Materiaal per persoon
- Heupgordel + steenslaghelm
- Klettersteigset
- Tokkelkar aan lifeline
Extra materiaal instructeur
- Rescuetas inclusief lifelines voor de instructeur en voor aan de tokkelkabel
- EHBO
Organisatie met een groep
- Vertel altijd het hele verhaal.
- Instructie + voorbeeld van het aantrekken van de gordel (en helm).
- Welke materialen krijg men mee en aan.
- Hoe wordt de klettersteig set en tokkelkar aan de gordel bevestigd.
- Hoe klimt men omhoog (instructie klettersteig) en waar mag men staan om op zijn beurt te wachten.
- Hoe bevestigen de deelnemers de tokkelkar aan de kabel en wat is de houding tijdens het tokkelen.
- Vertel hoe men beneden wordt afgeremd.
- Aandachtspunt: deelnemers moeten controleren of de zipstop terug in positie gaat en hand omhoog steken richting instructeur als teken dat dat zo is.
- Wat te doen als men klaar is, hoe vaak mag men tokkelen.
Instructie gordel
Voor het tokkelen gebruiken we hetzelfde type gordel als voor het klimmen en abseilen.
Zie instructie gordel in het hoofdstuk bergsportmaterialen.
De klettersteig set plus de tokkelkar worden beide met een ankersteek aan de aanbindlus van de deelnemers bevestigd. Hierbij wordt de lifeline van de tokkelkar als bovenste vastgemaakt. Vervolgens kan de tokkelkar worden weggehangen aan een van de materiaallussen. De klettersteig heb je als eerst nodig, dus die kan direct gebruikt worden.
Klettersteig
Basis instructie klettersteig vind je terug onder het kopje klettersteig.
Voor deze activiteit specifiek gebruiken we het oefenparcours bij binnenkomst in de groeve direct links tegen de rotswand, om zo de groep te scheiden van de abseilers.
In het parcours zijn er een aantal punten waarbij de deelnemers recht naar boven klimmen, daar is het van belang dat de deelnemers die daar achteraan komen niet recht onder de deelnemer voor zich gaan staan.
Instructeur
Als instructeur ben je de voorste persoon in de klettersteig. De instructeur heeft de rode rescuetas op de rug voor het geval dat deze nodig is. Terwijl je in het parcours zit, controleer je de deelnemers en handhaaf je de regels waar nodig.
Zodra je aankomt bij de tokkelkabel, haal je de recuetas van je rug, klik je deze vast aan de ketting links van de tokkelkabel en haal je de 2 losse lifelines uit de tas.
De lifelines knoop je met een teruggestoken 8 zoals op de foto vast aan de ketting: de blauwe is voor de instructeur en wordt bevestigd aan de dichtst bijzijnde ring, en de oranje voor op de kabel knoop je aan de verste.
Zorg er voor dat de lifeline aan de kabel voorbij jou als instructeur loopt, en niet tussen jou en de deelnemer.
Inbinden
Deelnemers kunnen zichzelf inbinden, dit doen ze terwijl ze met hun klettersteig set vast zitten aan het laatste stuk van de zeker kabel. Zodra de instructeur de lifeline aan de tokkelkabel heeft bevestigd, mogen deelnemers starten met zichzelf inbinden. Als eerste wordt de tokkelkar bevestigd aan de tokkelkabel. Vervolgens haalt de deelnemer 1 voor 1 de klettersteig set los, en bevestigd deze ook aan de tokkelkabel. Deze worden met de openingen contra bevestigd met 1 karabiner voor, en 1 karabiner achter de tokkelkar. Vervolgens worden deze karabiners in de inkepingen van de tokkelkar gelegd.
Wanneer alles juist is bevestigd, kan de deelnemer naar voren lopen en naast de instructeur op de rand plaats nemen. Zodra het landingsplatform volledig vrij is, en de zipstop ook terug op zijn plek is, kan de lifeline op de tokkelkabel worden weggehaald en mag de deelnemer tokkelen. Na vertrek wordt direct de lifeline weer terug op de tokkelkabel gedaan.
Tokkelen
De lifeline van de tokkelkar en klettersteigset kan halverwege worden vastgehouden en vervolgens stap je van de rand af. Zo tokkel je door de volledige groeve en kom je aan bij het landingsplatform. De zipstop remt de tokkelaar automatisch, en zorgt ervoor dat de tokkelaar op het landingsplatform verschijnt. Zorg er hiervoor bij dat je bij het landen stabiel blijft staan, of het zwarte net aan het eind vastpakt, om te voorkomen dat je door de zipstop terug wordt geduwd.
Wanneer je stabiel staat, maak je eerste je klettersteig set los, en bevestig je die aan de kabel boven het net, JE STAAT DUS NOOIT LOS!
Bij het losmaken van de tokkelkar moet de zipstop zelf terug in positie gaan om de volgende te kunnen remmen. Positie hiervan is net voorbij het landingsplatform, waarbij het touw recht naar boven naar de andere kabel loopt. Wanneer dit zo is, steekt de deelnemer zijn hand op richting instructeur. Is dit niet zo, dan is een tik de goede richting op tegen de zipstop meestal al genoeg om dit voor elkaar te krijgen.
Nadat de zipstop goed zit, kan de deelnemer zich zekeren aan de kabel naast de ladder, en deze naar beneden lopen. De volgende deelnemer kan dan vertrekken.
Redden
Wanneer een deelnemer ofwel bij de klettersteig, ofwel bij de tokkel een fout maakt, kan het zijn dat je als instructeur fysiek moet ingrijpen.
Voor een eventuele fout in de klettersteig route is de rode rescuetas nodig, vandaar dat deze altijd mee naar boven moet. Vanaf de plek waar de deelnemer hangt, kan deze naar beneden worden gehaald door middel van de takel en de ID. Meer info hier over kan je vinden bij high ropes redding.
Wanneer er een deelnemer terug van de landingsplatform geduwd wordt, komt hij/zij aan de kabel vlakbij het landingsplatform te hangen. Veel mensen zullen het redden om op eigen kracht zelf naar het platform te klauteren, door met de handen de kabel te pakken.
Wanneer dit niet lukt, kan deze persoon geholpen worden door middel van het touw dat vast zit aan het landingsplatform. Deze moet worden aangegeven door een persoon, en dan kan de deelnemer zichzelf richting het landingsplatform trekken.
In het geval van bewusteloosheid is een redding met de rescue set van toepassing.