Inleiding
Steppen is een toegankelijke activiteit die plezier brengt aan een divers scala aan groepen. Het terrein waar we doorheen rijden is een prachtig duingebied met verschillende soorten paden. Deze routes zijn overzichtelijk en het is daarom leuk een kaart te geven aan de deelnemers zelf zodat ze zelf onder begeleiding de route kunnen vinden. Langs het bunkerpad zijn talloze Duitse bunkers en andere verdedigingswerken te vinden uit de tweede wereldoorlog. Houd je groep (zeker met kinderen) in oogbereik en ga niet de bunkers in zonder schoenen i.v.m. glasscherven en ander scherp afval. Lees voor meer informatie over de bunkers het stukje tekst op de laatste pagina.
Materiaal
Klaarzetten van de steps:
De steps zet je neer op een lege plek bij de parkeerplaats. Zo voorkom je dat deelnemers over het heuveltje met de put schrapen met de onderkant van de step. Ga vervolgens deze punten langs:
- Check alle steps op functioneren remmen en lekke banden.
- Controleer of alle voorwielen van de steps goed vast zitten.
- Pak de kaart uit de map en bekijk de routes.
- Kies een route uit die past bij het niveau en de wensen van jouw groep.
- Controleer de rugtas:
- Extra bidon met water
- Mobiele telefoon met noodnummers
- EHBO (compleet met isolatiedeken)
- 2 kaarten van het gebied
- Extra binnenband
- Pomp (voor de juiste ventielsoort)
- Plakspullen (schuurpapier, lijm en plakkers)
- 3 bandenlichters
- Inbus set
- geld, sportdrankje en candybar
Opbergen van de steps:
Na afloop van de activiteit controleer je alle steppen op gebreken en plaats je ze terug in de container. Maak de steps schoon als dit nodig is!
Ga vervolgens deze punten af:
- Vraag voor afsluiting deelnemers of zij gebreken hebben ondervonden.
- Controleer de remmen en kijk naar eventuele andere bijzonderheden.
- Zet steps die onderhoud vereisen apart.
- Repareer zelf wat je kan, wat je niet zelf kan melden aan de HI.
- Vul de rugtas aan als je iets hebt gebruikt.
Instructie
Organisatie:
Zet je groep zo neer dat ze jou, en je step goed kunnen zien en geen last hebben van de zon. Oefenen met remmen kan op de heuvel bij de ingang van het strand, op de kaart aangegeven met een witte cirkel.
Uitrusting:
- Elke deelnemer krijgt een step mee.
- De instructeur neemt een step, een aantal kaarten en een rugtas mee.
Instructie:
De step heeft twee schijfremmen. De linker handrem remt het voorwiel, de rechter handrem het achterwiel. Het frame van de step is licht en stevig, maar ook erg laag bij de grond. Een aantal punten die in je uitleg moeten zitten:
- Gebruik de remmen gelijktijdig, niet helemaal inknijpen. Gebruik je alleen je voorrem, kun je over je stuur vliegen. Gebruik je alleen je achterrem, dan kun je wiel gaan slippen en verlies je de controle.
- Tijdens het rijden op hogere snelheid (bijvoorbeeld tijdens afdalingen) is het belangrijk dat de deelnemers als ze remmen iets naar achteren leunen om druk op het achterwiel te zetten en in balans te blijven.
- Hou tijdens het afdalen een minimale afstand van elkaar, aangegeven door de instructeur.
- Let op de stang van het frame. Daar kun je hard tegenaan stoten met je knie tijdens het rijden.
- Vertel dat jij bij afdalingen voorop gaat (en daarmee dus het tempo bepaald) en laat deelnemers elkaar niet inhalen.
- Zeg de deelnemers ook niet voor de lol te slippen met het achterwiel. De buitenband gaat zo erg snel achteruit.
- We rijden in een gebied waar veel mensen met honden lopen. Beperk de snelheid en laat mensen altijd weten dat je er aan komt.
- Van stoepjes afrijden is met deze steps door het lage frame niet mogelijk!
Techniek van het steppen:
De afzet (kick):
Ontspannen afzetten is de basis van het steppen.
Knijp niet in het stuur maar houd het relaxed vast. Span je spieren niet onnodig aan.
Probeer je slag af te maken en het been uit te zwaaien naar achteren en weer ‘losjes’ naar voren zwaaien met een ontspannen licht-gebogen knie.
Wil je meer snelheid dan vaker afzetten en een snellere rotatie van je benen te maken. Dit resulteert in een kortere slag.
Afwisselen van been:
Tijdens het steppen wissel je regelmatig van been omdat het been waar je op staat moe wordt (het verzuurt). Je zult even moeten wennen aan het wisselen van been omdat het plankje vrij smal is, maar na een paar keer gaat het wisselen al snel soepeler.
Het wisselen begint door het gewicht op je standbeen naar je hak te verplaatsen:
- Draai je standbeen op de hiel naar buiten.
- Plaats de tenen van je andere voet op de vrijgekomen ruimte.
- Haal je standbeen van de plank en draai je andere voet nu helemaal op de plank.

Zodra je weer gaat wisselen dit herhalen.
Veiligheid
Omdat je van locatie af gaat, zorg er altijd voor dat je het telefoonnummer van de coördinator hebt opgeslagen, en dat de rugzak met materiaal compleet is. Stem dit ok af aan de hand van het weer, dus neem bijvoorbeeld bij warm weer extra bidons mee. Houdt je tijdens de activiteit aan de Nederlandse verkeersregels, en wees andere duin/strandgasten niet tot last, wees je er van bewust dat er team PBN achter op je rug staat.
Verkeersregels Step:
Mensen op steps worden gezien als voetgangers en mogen daarom ook voetpaden betreden. Dat neemt niet weg dat wij harder gaan dat voetgangers en we constant de veiligheid van mensen in onze omgeving moeten kunnen waarborgen.
Instructeursrol
- Klaarzetten/checken materialen.
- Pro actief groep verzamelen voor de activiteit.
- Door middel van goede instructie plus oefening er echt een activiteit van maken, maak jezelf onderscheidend ten opzichte van step verhuur.
- Activiteit afronden voordat iedereen weer richting het terras gaat.
- Opruimen activiteit, eventuele schades of gebreken noteren en melden.
De Duitse Atlantikwall
Snel na het uitbreken van de tweede wereldoorlog voelden de Duitse bezetters de dreiging groeien vanuit Engeland. Ze kregen de Engelsen niet op de knieën en een invasie van Europa door de geallieerden leek onontkoombaar. Het Duitse opperbevel beval daarom de bouw van de Atlantikwall. Een meer dan 5000 kilometer lange verdedigings linie die van Noorwegen helemaal tot aan de grens met Spanje liep.
IJmuiden was van groot strategisch belang omdat het kanaal toegang biedt tot het Noordzeekanaal en daarmee Zaandam en Amsterdam. Het gebied was ook een uitstekende ligplaats voor de Duitse marine. De duinen waar we nu doorheen steppen lagen tijdens de oorlog bezaaid met prikkeldraad en mijnen. De bunkers waren uitgerust met kanonnen, machinegeweren en luchtdoelbatterijen. De bunkers zijn door dwangarbeiders gebouwd. Het fort bij IJmuiden, tegenwoordig Fort Eiland, is gebouwd door Nederlanders en in 1888 in gebruik genomen. Tijdens de oorlog zaten er permanent Duitse soldaten gelegerd.